Waarom zijn big bags populair in de bouw?

Big bag zakken worden veel gebruikt, maar nergens zoveel als in de bouw. Waarom eigenlijk? Het antwoord is simpel:

  1. ze zijn sterk
  2. ze zijn relatief goedkoop
  3. plaatsingskosten zijn goedkoper dan voor andere verpakkingen

Waarom zijn big bags sterk en toch flexibel?

Niet alles wat sterk is, is flexibel, en niet alles wat flexibel, is sterk. Bij polypropyleen ligt dit anders. De kunststof polypropyleen, ook wel “polyprop”, is sterk én flexibel. Dit maakt het als verpakkingsmateriaal zeer interessant, omdat het zowel volume kan opslaan, maar het kan ook tijdelijk opgevouwen worden als het niet gebruikt wordt.

Hoeveel kan een big bag hijsen?

De meeste big bags in de bouw zijn gemaakt om 1.500 kg te kunnen weerstaan. Echter, de big bags worden getest op 5 x hun aangegeven draagvermogen, dus in het geval van een 1.500 kg big bag: 6.000 kg. Officieel moet een dergelijke big bag dus 6.000 kg net aan kunnen hijsen. Echter, het kan altijd zijn dat een scherp voorwerp in de zak de big bag eerder doet scheuren. Er zijn ook bigbagzakken die 6 keer hun gewicht moeten kunnen verdragen, dus dat zou zelfs 7.500 kg opleveren. Kortom, het werken met big bags is erg veilig!

Wat maakt een big bag goedkoop?

Goeie vraag, waarom zijn er veel mensen die een lege big bag kopen? Het antwoord is simpel: het materiaal waar ze van gemaakt zijn, is het meest gebruikt kunststof ter wereld, dus in grote hoeveelheden beschikbaar, en tegen een goeie prijs. Én alle big bags worden in lage lonen landen gemaakt, veelal Aziatische landen. Tot nog toe, waren de zeevrachten vrij goedkoop vanuit Azie, maar sinds het conflict met Israel, zijn de prijzen flink gestegen. De verwachting is, dat dit niet voor altijd zo zal blijven.

Een bigbag zak neem je eenvoudig mee

Er zijn tal van verpakkingsmaterialen die ontzettend stevig zijn, maar niet opvouwbaar zijn. Een voorbeeld is een kunststof of metalen palletdoos. Je kan er zware materialen in vervoeren, maar de verpakking zelf is niet flexibel; met andere woorden, het kost altijd veel om de lege verpakkingsmaterialen op een locatie te krijgen. Daarentegen zijn big bags zoals gezegd flexibel, waardoor je ze kan opvouwen. Conclusie: weinig transportkosten.

 

Scroll naar boven